headerlogo
Nl Fr

Ziekenhuisrampenplan

Rampopstelling grote hal

Het Militair Hospitaal Koningin Astrid speelt een belangrijke rol bij de organisatie van de medische hulpverlening bij rampen op het grondgebied van Brussel Hoofdstad.

De ruime inkomhal van het hospitaal kan daarbij dienst doen als vooruitgeschoven medische post. De opvang van een groot aantal patiënten als gevolg van een grootschalig incident vergt een aangepaste aanpak en zo werd een gedeelte van deze hal ingericht om op zeer korte termijn een vijftigtal slachtoffers op te vangen en te verzorgen. Daartoe worden ze onder meer al naargelang de aard en de ernst van de verwondingen in urgentiecategorieën getrieerd. In dagdagelijkse omstandigheden onzichtbaar, maar immer klaar voor gebruik, zit bovendien in het plafond apparatuur weggeborgen om voor de slachtoffers zuurstofbehandeling te voorzien.

Daarnaast is aan het Militair Hospitaal sinds 1984 de leiding toevertrouwd over de medische hulpverlening bij een vliegtuigcrash of eender welk majeur ongeval op of rond de luchthaven van Zaventem.