headerlogo
Nl Fr

Medische beeldvorming

Biotheek

De dienst radiologie en medische beeldvorming van het Militair Hospitaal Koningin Astrid verricht naast de klassieke radiografie ook echografie, echo-doppleronderzoek en computertomografie (CT-scan). De dienst werkt volledig digitaal en de beelden en onderzoeksresultaten worden binnen het hospitaal elektronisch verspreid tot bij de aanvragende arts.

Er is recent een nieuw CT-toestel in gebruik genomen van het type Multi detector 128-slices. Het betreft een zeer geavanceerd toestel van de nieuwste generatie. De dienst beschikt ook over mobiele radiografische apparatuur die snel in een buitenlands militair operatietheater inzetbaar is en tevens aangeboden kan worden in het kader van “hulp aan de natie”, zoals bijvoorbeeld het geval was bij de slachtofferidentificatie na de treinramp in Halle-Buizingen.

Mammografie, gastro-enterologische onderzoeken, NMR en arteriografie zijn niet beschikbaar.

Voor gewone RX-onderzoeken is geen afspraak nodig. De patiënt kan zich aanmelden aan het secretariaat RX van maandag tot vrijdag van 08h15 tot 12h en van 13h15 tot 16h. Contrastonderzoeken, echografie en CT-scan gebeuren enkel op afspraak.

Om een afspraak te maken:
Tf. 02/ 264 4693

Om de dienst radiologie te contacteren:
Tf. 02/ 264 4692 of 02/ 264 4693

Om een radioloog te contacteren:
Tf. 02/ 264 4622

De patiënt moet zich steeds aanmelden met een aanvraagformulier, ondertekend door een arts.

Voor bepaalde onderzoeken is een speciale voorbereiding nodig. Dit wordt aan de patiënt gezegd wanneer hij een afspraak neemt.

Een overzicht:

  • Voor sommige onderzoeken moet de patiënt nuchter zijn. Het betreft IVP (intraveneuze urografie), CT schedel, CT hals, CT thorax en CT abdomen en echografie van bovenbuik, lever en galblaas
  • Voor sommige onderzoeken moet de patiënt zich aanmelden met een volle blaas: echografie van de onderbuik, prostaat en echografie nieren en blaas.

Na het onderzoek krijgt de patiënt de Rx-opnamen met het verslag mee.

Vaak gestelde vragen Radiologie

Echografie is niet schadelijk. RX en CT-scan kan schade toebrengen aan de foetus. Bij mogelijke zwangerschap moet u dit steeds melden aan de verwijzende arts en aan het personeel van de dienst medische beeldvorming.

Na het onderzoek wacht u nog even en neemt u zelf de foto’s en het verslag mee in een omslag en u bezorgt dit aan de aanvragende geneesheer.

Voor bepaalde onderzoeken is een speciale voorbereiding nodig. Dit wordt u medegedeeld wanneer u een afspraak neemt. Een overzicht: Voor sommige onderzoeken moet u nuchter zijn, dit betekent minstens 4 uur voor het onderzoek niet meer eten of drinken. Het betreft IVP (intaveneuse urografie), SMD ( slokdarm-maag-duodenum), transit (dundarm) CT schedel, CT hals, CT thorax en CT buik of abdomen (bovenbuik, onderbuik, lever, nieren…) Echografie van bovenbuik (abdomen superior), lever en galblaas Voor sommige onderzoeken moet u zich aanmelden met een volle blaas: echografie van de onderbuik, prostaat en echografie nieren en blaas.

U moet zich steeds aanmelden met een aanvraagformulier, ondertekend door een geneesheer. Dit formulier vermeldt immers welk onderzoek moet verricht worden, het waarom van het onderzoek en de gegevens van de aanvragende geneesheer. Dit formulier is noodzakelijk voor elk onderzoek, dus ook voor expertisen, dossier zending, enz...

Voor gewone RX-onderzoeken is geen afspraak nodig. U kan zich aanmelden aan het secretariaat RX van maandag tot vrijdag van 08h15 tot 12h en van 13h15 tot 16h. Contrastonderzoeken, echografie en CT-scan gebeuren enkel op afspraak. U kan een afspraak maken op het secretrariaat CME (02/ 264 46 11)

Zorgverleners

Diensthoofd:

Dr. C. Lippens (maandag AM en PM, dinsdag AM en PM)

Radiologen:

Dr. B. Deboeck (dinsdag, donderdag en vrijdag AM en PM, woensdag AM)

Dr. V. Prudon (maandag tot en met donderdag AM en PM)

Dr. A. Dumarey (woensdag en vrijdag AM)

Dr. J. Van Ballaer (maandag, donderdag en vrijdag AM en PM)