headerlogo
Nl Fr

Centrum voor luchtvaartgeneeskunde - Hypobare kamer

hypobaric room

De lagedrukkamer van het centrum voor luchtvaartgeneeskunde werd in 2008 geïnstalleerd in het Militair Hospitaal en is tevens de enige hypobare kamer in België.

In deze “caisson” worden vluchten tot op een hoogte van 100.000 Ft (+/- 30 Km) gesimuleerd en wordt het vliegend personeel vertrouwd gemaakt met alle aspecten en gevaren die verbonden zijn aan een verblijf op grote hoogte met lage atmosferische drukken.

De kamer wordt gebruikt voor de selectie van kandidaat piloten, de gespecialiseerde training van de militaire piloten en van specifieke groepen paracommando’s. Het trainingsprogramma is sinds dit jaar gecertificeerd door de US Air Force. Deze kamer wordt eveneens gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en medische expertises.

Mogelijke onderzoeksdomeinen zijn: fysiologische en fysiopathologische invloeden van onderdruk en hypoxie en adaptatiemechanismen, hoogte-acclimatisatie o.a. bij sportlui, onderzoek naar het ontstaan en de preventie van hoogteziekte,...

hypobaar art

In de pers

fedramagazine be

Op donderdag 19 juni 2008 werd in het militair hospitaal te Neder-over-Heembeek de nieuwe hypobare kamer officieel ingehuldigd door Prinses Astrid, in het bijzijn van Minister van Defensie Pieter De Crem en verschillende burgerlijke en militaire autoriteiten.

Lees volledig artikel